Oldal kiválasztása

Egy katonai sátor megvásárlása számos buktatót rejthet. Célszerű alaposan körüljárni a témát, annak érdekében, hogy garantáltan elkerüld a csalódást. Mivel a jó vételhez (a szerencsén kívül) nem kevés ismeret szükséges, egy négy részből álló cikksorozatot készítettem neked.

Az alapokról ebben és ebben a cikkben tájékozódhatsz. Itt olvashatsz arról, hogyan tudod a ponyva részeket ellenőrizni, ebben a cikkben pedig a sátor vázról és a korábbiakban még nem említett, fontosabb kellékekről lesz szó…

A 63M katonai sátor szerkezetét erős, a kritikus pontokon acél elemekkel megerősített, alumínium csövekből álló váz alkotja. Bár ennek állapotfelmérése közel sem igényel annyi energiát, mint a sátor ponyva (kritikus rejtett hibák is kisebb eséllyel fordulnak elő), óva intelek attól, hogy elhanyagold ezt a területet.

A 63M sátor szerkezete kapcsán főleg alumínium csövekről beszélünk. Az alumínium számos jó tulajdonsága közül sátras szempontból kettőt emelnék ki;

  • kicsi a sűrűsége (azaz könnyű), illetve
  • kiválóan ellenáll a környezeti hatásoknak, de főleg: nem rozsdásodik.

Kevésbé szerencsés, hogy

  • az alu szakítószilárdsága alacsony
  • javítása nehézkes, valamint igen nagy szakértelmet igényel.

Egy sátor váz a szakszerű használat és -tárolás mellett elméletileg nem tud tönkremenni, ennek ellenére számos leharcolt, horpadt, görbe csövekből álló 63M vázat láttam eddig. Az emberi hülyeség meggondolatlanság nem ismer határokat; vannak, akik az összekötőkre csimpaszkodnak, alkalmi emelőnek használják azokat, gerely-hajítást játszanak velük, de találkoztam már átlőtt (!) sátor lábbal is.

Gyakoriak a viharkárból származó sérülések is.

Egy készlet 63M sátor közel 100 kg, de kellő rögzítés nélkül egy “izmosabb” szélroham könnyedén felkaphatja. Jó esetben csak felborul, de ha magasabbról csapódik a földnek, vagy tartósan ki van téve az elemeknek, a lökésszerűen érkező, vagy csavaró erők javíthatatlan kárt tehetnek a sátor minden részében, így a vázban is.

Megjegyzés: Csak részben tartozik ide és – ígérem -, valamikor a javításnak is szentelek egy külön cikket, de addig ezt jegyezd meg: az elgörbült alumínium csövet soha ne kalapálással próbáld egyengetni! Ameddig a cső nem törik meg, csak addig van esély a vissza hajlításra (valójában teljes értékű már így sem lesz). Ahol a cső fala elvékonyodik, ott a későbbiekben szinte biztosan el fog törni.

Hogyan ellenőrizd a sátor szerkezetét?

A váz viszonylag egyszerű elemekből áll. Egy készlet sátorhoz 3 db csuklós főtartó (láb), 6 db összekötő, illetve a bejárat keretét alkotó 3 db cső tartozik. Optimális esetben ezeket nem egy kazalban kínálják eladásra, hanem egy ún. kalodában összefogva.

Lehet, hogy ránézésre minden rendben van és a felkínált dolog olyan, mint egy 63M katonai sátor váz, de ne felejtsd el: az ördög a részletekben rejlik. Ahogy a korábbiak már szó volt róla (a ponyvát szét kell hajtogatni), a kalodát is szét kell nyitni és egyenként meg kell vizsgálni az alkatrészeket.

Az alapos vizsgálat érdekében a sátor váz részeit tedd ki egymás mellé a talajra.

Így elkészíthetsz magadban egy gyors leltárt, ugyanakkor azonnal látod majd, ha valamelyik elem görbe, vagy törött. Megesik, hogy egy hiányos készletet egzotikus, sufni-tuning megoldásokkal egészítenek ki. Az ilyen próbálkozás is feltűnőbb, ha kipakolsz.

1) A főtartók (sátor lábak) ellenőrzése

A sátor főtartói egyenként 4 db 4 cm átmérőjű csőből állnak, melyek csuklós elemekkel kapcsolódnak egymáshoz. A mennyiség (3 db főtartó /sátor készlet) és a csövek egyenességének ellenőrzése után a csuklós elemeket kell megvizsgálnod:

Minden csuklós elemen találsz egy-egy kb.7 cm hosszú, acél tüskét. Természetesen ez a tüske legyen meg, ne legyen görbe, illetve a végén kell lennie egy kis lyuknak is, amin keresztül a biztosítót (S-kampó) átdugod majd a sátor építés során.

A csuklós elemek több darabból állnak, melyeket átmenő csavarok és anyák (M8) rögzítenek egymáshoz. Az anya csavarok könnyen pótolhatók, de ha az átmenő csavarral gond van (rossz menet, törés, hiány, stb.) a javítás az egyéni felkészültségtől függően macerás lehet. A főtartót ne használd addig, amíg nincs minden csavarja és rögzítése a helyén, mert így tekeredik, görbül, sérül a használat során.

2) Az összekötők (6 db /sátor készlet) talán a váz legsérülékenyebb részei.

Mit ellenőrizz rajtuk:

  • Az egyenességet. Ezt a legkönnyebben úgy tudod ellenőrizni, ha megfogod a cső egyik végét és kinyújtott karral az ég felé tartod. Nézz végig rajta, mintha csak egy puska csövével céloznál, így a legkisebb görbület is feltűnő lesz.
  • Az összekötő súlyát. Gyakori eset, hogy a tönkrement, elveszett összekötőket 3/4″, vagy 1″ átmérőjű, acél csőből pótolják (az eredeti összekötő átmérője 3 cm). Mivel az acél közel háromszor sűrűbb (nehezebb), mint az alumínium, egy ilyen csövet kézbe véve azonnal kiderül a turpisság. Az acél összekötőket cipelni, a sátrat megemelni is nehezebb lesz, ráadásul az ilyen összekötők festés nélkül azonnal rozsdásodnak (a festék pedig garantáltan ledörzsölődik a használat során).
  • Az összekötő kritikus pontja a csap, amellyel az összekötőket egymásba lehet toldani. Ez sérül a használat során a legtöbbször, főleg ha a sátor emelése, lebontása szakszerűtlenül történik. Gondosan nézd meg mindegyiket, nem hogy törés, de hajszálrepedés se legyen rajtuk. Ha a csap egy nagyon picit meg van görbülve, az még nem tragédia. Ilyen esetben bele kell próbálni egy másik összekötőbe, ha pedig gond nélkül összecsúsznak és a furatok átfedésben vannak, akkor használható.
  • Az összekötők hosszát. Talán mondanom sem kell, hogy 6db egyforma összekötőre lesz szükséged a sátorhoz. Emellett ritkán, de megesik, hogy olyan sátor készlet kerül eladósorba, amit előzőleg a Katasztrófavédelemnél szolgált. Náluk van olyan 63M sátor-verzió, amelyben a normál méretnél hosszabb összekötőket alkalmaznak (a “katvéd” sátor 40 cm -rel mélyebb, alapterülete ~3 m2-rel nagyobb). A 63M katonai sátor összekötője 169 cm – ha ennél hosszabb, a ponyvát nem lehet majd a vázra helyezni.

3) A sátor bejárat váz-elemei.

A 63M sátor bejáratát egy három részből álló fém keret szegélyezi (akár egy ajtókeret), melynek átmérője megegyezik az összekötőkével. A bejárat kerete két hosszabb, felül tüskében végződő csőből, valamint az ezeket keresztben összekötő, végein 1-1 gyűrűvel szerelt csőből áll.

Itt különösebb gond nem szokott lenni, így sok szót nem érdemel a terület. Mindenek előtt legyenek meg és egyik se legyen vészesen görbe, vagy törött. A bejárati keret főtartóin feltétlenül legyen tüske, ellenkező esetben nem tudod kifeszíteni a sátor bejárati ponyváját!

4) Kiegészítők

Kaloda (2 db /sátor készlet).

A kaloda egy négyzet alakú, 35 cm oldalhosszúságú, sarkain csuklós fém keret békazárral, hord-füllel és fa távtartókkal.

Ugyan fizikailag nem képezi a sátor részét, de segítségével jóval könnyebb a szerkezet szállítása és raktározása. Még hibás, hiányos kaloda is jobb, mint a semmi, tekintve  hogy külön csak ritkán kapható és a sátor vázat enélkül mozgatni igen macerás.

A leggyakoribb hiba, amikor a békazár túlerőltetés miatt eltörik, nem zárható. Ennek javítása azonban egy lakatos, vagy egy felkészültebb barkácsoló számára nem jelent kihívást. Minden kalodához 6 db fa távtartó tartozik, ebből 1-1 db a kalodához van rögzítve. A fa távtartók néha eltörnek, elvesznek, de ezek keményfából könnyedén legyárthatók, pótolhatók.

Cövekek

A 63M katonai sátor biztonságos rögzítéséhez 11 db (a napi gyakorlatban: min.8 db), ~30 cm hosszú földszögre (cövekre) van szükség.

A cövekből kétféle kialakítás van forgalomban. A cső kivitel elsősorban földes, füves, nem túl kötött talajra alkalmas, a T-keresztmetszetű valamivel erősebb, kevésbé sérülékeny.

A fenti darabszám és a cövekek épsége mellett a zsinórokat és a fából készült feszítők meglétét tudod ellenőrizni. Bár a sátor cövek nem egy ördöglakat, a karbantartása, felújítása és a használata külön-külön is megérnek egy cikket. (hamarosan …)

A sátorhoz tartozik néhány további kiegészítő, ezek közül ki kell emelnem az S-kampót.

Ez tulajdonképpen egy drótból készült, s-formájú biztosító, amely a ponyvát hivatott a sátor vázon rögzíteni. Egy sátor készlethez legalább 9 db szükséges. A megléte fontos, de szükségmegoldással is pótolható, illetve végső soron akár házilag is készíthető ilyen.
Ezzel a végére is értél a 63M katonai sátor vásárlásáról szóló gyorstalpalónak.

Remélem, találtál a leírtak között néhány hasznos tanácsot, amely segítségedre lesz a sátor vásárlás során. Ha maradt kérdésed, amelyre nem kaptál választ a cikkekből, írd meg hozzászólásként és igyekszem mihamarabb segíteni.