Oldal kiválasztása

Egy 63M katonai sátor megvásárlása számos buktatót rejthet. Célszerű alaposan körüljárni a témát, annak érdekében, hogy garantáltan elkerüld a csalódást. Mivel a jó vételhez (némi szerencsén kívül) nem kevés ismeret is szükséges, egy négy részből álló cikksorozatot készítettem neked.

Az alapokról ebben és ebben a cikkben tájékozódhatsz. Itt olvashatsz arról, hogyan tudod a ponyva részeket ellenőrizni, ebben a cikkben pedig a sátor vázról és a korábbiakban még nem említett, fontosabb kellékekről lesz szó…

Mielőtt 63M katonai sátrat vásárolnál (cikksorozat 4.rész) | KATONAISATOR.HU
Mielőtt 63M katonai sátrat vásárolnál (cikksorozat 4.rész)

A 63M katonai sátor szerkezet (váz)

A 63M katonai sátor szerkezetét erős, a kritikus pontokon acél elemekkel megerősített, alumínium csövekből álló váz alkotja. Bár ennek állapotfelmérése közel sem igényel annyi energiát, mint a sátor ponyva (kritikus rejtett hibák is kisebb eséllyel fordulnak elő), óva intelek attól, hogy elhanyagold ezt a területet.

A 63M sátor szerkezete kapcsán főleg különböző átmérőjű alumínium csövekről beszélünk. Az alumínium számos jó tulajdonsága közül sátras szempontból kettőt emelnék ki;

  • Kicsi a sűrűsége (azaz könnyű), illetve
  • Kiválóan ellenáll a környezeti hatásoknak, de főleg: nem rozsdásodik.

Kevésbé szerencsés, hogy

  • Az alu szakítószilárdsága alacsony
  • Az alumínium javítása igen nagy szakértelmet igényel.

Egy sátor váz a szakszerű használat és -tárolás mellett elméletileg nem tud tönkremenni, ennek ellenére számos leharcolt, horpadt, görbe csövekből álló 63M sátor vázat láttam eddig. Az emberi hülyeség meggondolatlanság nem ismer határokat; vannak, akik az összekötőkre csimpaszkodnak, alkalmi emelőnek használják azokat, gerelyhajítást játszanak velük, de találkoztam már AK-val átlőtt (!) sátor lábbal is a praxisban.

Gyakoriak a viharkárból származó sérülések, de ez is csak a felkészületlenség következménye – véleményem szerint kizárt, hogy egy helyesen rögzített 63M katonai sátrat levegőbe emeljen a szél.

63M katonai sátor szerkezet (váz) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor szerkezet (váz)

Egy készlet 63M sátor közel 100 kg, de megfelelő rögzítés nélkül, ha egy “izmosabb” szélroham jól találja el, akár könnyedén fel is kaphatja. Hiába a tömeg, lényegében úgy viselkedik, mint egy szélzsák, vagy egy vitorla. Jó esetben csak felborul, de ha magasabbról csapódik a földnek, vagy tartósan ki van téve az elemeknek, a lökésszerűen érkező, vagy csavaró erők javíthatatlan kárt tehetnek a sátor minden részében, így a vázban is.

Megjegyzés: Csak részben tartozik ide és – ígérem -, valamikor a javításnak is szentelek egy külön cikket, de addig ezt jegyezd meg: az alumínium csövet soha ne kalapálással próbáld egyengetni! Addig van esély a vissza hajlításra (valójában teljes értékű már így sem lesz), ameddig a cső nem törik meg túlságosan. Ahol a cső fala elvékonyodik (márpedig kalapálásnál, vagy hajlításnál is, a külső íven ez történik), ott a későbbiekben szinte biztosan el fog törni.

63M katonai sátor szerkezet (váz) alkatrészei, rajz | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor szerkezet (váz) alkatrészei átnézeti rajz

Hogyan vizsgáld át a sátor szerkezetét?

A váz viszonylag egyszerű elemekből áll. Egy készlet sátorhoz 3 db csuklós főtartó (láb), 6 db összekötő cső, illetve a bejárat keretét alkotó 3 db cső tartozik. Optimális esetben ezeket nem egy kazalban kínálják eladásra, hanem egy ún. csőtartó kalodában összefogva (lásd lejjebb).

63M katonai sátor szerkezet kalodában | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor szerkezet kalodában

Lehet, hogy ránézésre minden rendben van és a felkínált “dolog” olyan, mint egy 63M katonai sátor váz, de ne felejtsd el: az ördög a részletekben rejlik. Ahogy a korábbiak már szó volt róla (ti. a ponyvát mindig szét kell hajtogatni), a kalodát is szét kell nyitni és egyenként meg kell vizsgálni a befogott alkatrészeket.

Az alapos vizsgálat érdekében a sátor váz részeit tedd ki egymás mellé a talajra.

63M katonai sátor szerkezet (váz) alkatrészei | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor szerkezet (váz) alkatrészei átnézeti kép

Így elkészíthetsz magadban egy gyors leltárt, ugyanakkor azonnal látod majd, ha valamelyik elem görbe, vagy törött. Megesik, hogy egy hiányos készletet egzotikus, sufni-tuning megoldásokkal egészítenek ki. Az ilyen próbálkozások is feltűnőbbek, ha kipakolsz.

1) A csuklós főtartók (sátor lábak) ellenőrzése

A sátor főtartói egyenként 4 db 4 cm átmérőjű csőből állnak (lásd a vázról készült képeket feljebb), melyek csuklós elemekkel kapcsolódnak egymáshoz. A mennyiség (3 db főtartó /sátor készlet) és a csövek egyenességének ellenőrzése után a csuklós elemeket kell megvizsgálnod.

63M katonai sátor szerkezet (váz) főtartó csuklós elem | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor szerkezet (váz) főtartó csuklós elem

Minden csuklós elemen találsz egy-egy kb.7 cm hosszú, acél tüskét. Ezek a tüskék pozicionálják és rögzítik a sátor ponyvát, ezekre kerül a tartó zsinór is a másik végén a cövekkel. Természetesen ez a tüske legyen meg, ne legyen deformált (görbe), illetve a végén kell lennie egy kis lyuknak is, amin keresztül a biztosítót (az S-kampót) átdugod majd a sátor építés során.

63M katonai sátor rögzítő tüske és S-kampó (SFK) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor rögzítő tüske és S-kampó (SFK)

A csuklós elemek több darabból állnak, melyeket átmenő csavarok és (M8) zárt anyák rögzítenek egymáshoz. Az anya csavarok viszonylag könnyen pótolhatók, de ha az átmenő csavarral gond van (rossz menet, törés, hiány, stb.) a javítás az egyéni felkészültségtől függően macerás lehet. Ez ugyanis nem egy sima átmenő csavar, hanem távtartó is egyben. A főtartót ne használd addig, amíg nincs minden csavarja (anyái) és rögzítése a helyén, mert így tekeredik, görbül, sérül a használat során.

2) Az összekötők ellenőrzése

Az összekötők (melyből egy készlet 6 darabot tartalmaz) talán a 63M katonai sátor szerkezetének legsérülékenyebb részei. Ha csak egy is hiányzik, már nem tudod tisztességesen felállítani a sátrat és pótolni is nehéz (én még nem láttam olyat, aki darabra árult volna ilyesmit).

Mit ellenőrizz az összekötőkön?

  • Az egyenességet. Ezt például úgy tudod ellenőrizni, ha megfogod a cső egyik végét és kinyújtott karral az ég felé tartod. Nézz végig rajta, mintha csak egy puska csövével céloznál, így a legkisebb görbület is feltűnő lesz. Ha nincs kedved Toldi Miklóst játszani, egyszerűen tedd egymás mellé a petrencés rudakat csöveket. Kicsi az esélye annak, hogy mindegyik hajszálra egyformán legyen görbe. Vagyis ha látszatra egyenesek és még párhuzamosak is egymással, akkor nem lehet olyan nagy gond.
  • Az összekötő súlyát. Gyakori eset, hogy a tönkrement, elveszett összekötőket 3/4″, vagy 1″ átmérőjű, acél csőből pótolják (az eredeti összekötő átmérője 3 cm). Mivel az acél közel háromszor sűrűbb (vagyis nehezebb), mint az alumínium, egy ilyen csövet kézbe véve azonnal kiderül a turpisság. Az acél összekötőket cipelni, a sátrat megemelni is nehezebb lesz, de ennél rosszabb, hogy az ilyen összekötők festés nélkül azonnal rozsdásodnak. A festék pedig garantáltan ledörzsölődik, leverődik a használat során és a keletkező finom rozsda befogja, kimoshatatlanul elszínezi a sátor ponyvát.
  • Az összekötő kritikus pontja az acél csap, amellyel az összekötőket egymásba lehet toldani (lásd a fotót lejjebb). Ez sérül a használat során a legtöbbször, főleg ha a sátor emelése, lebontása szakszerűtlenül történik. Gondosan nézd meg mindegyiket, nem hogy törés, de még repedés se legyen rajtuk! Ha a csap egy nagyon picit meg van görbülve, az még nem feltétlenül tragédia. Ilyen esetben bele kell próbálni egy másik összekötőbe, ha pedig gond nélkül összecsúsznak és a furatok átfedésben vannak, akkor használható.
  • Az összekötők hosszát. Talán mondanom sem kell, hogy 6 db egyforma hosszú összekötőre lesz szükséged a sátorhoz. Emellett ritkán, de megesik, hogy olyan sátor készlet kerül eladósorba, amit előzőleg a Katasztrófavédelemnél szolgált. Náluk van olyan 63M sátor-verzió, amelyben a normál méretnél hosszabb összekötőket alkalmaznak (a “katvéd sátor” 40 cm -rel mélyebb, alapterülete ~3 m2-rel nagyobb). A 63M katonai sátor összekötője 169 cm – ha ennél hosszabb, a ponyvát nem lehet majd a vázra helyezni.
63M katonai sátor ép és sérült összekötő csapok | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor ép és sérült összekötő csapok

3) A sátor bejárat váz-elemeinek ellenőrzése

A 63M sátor bejáratát egy három részből álló fém keret szegélyezi (akár egy ajtókeret), melynek átmérője megegyezik az összekötőkével. A bejárat kerete két hosszabb, felül tüskében végződő csőből, valamint az ezeket keresztben összekötő, végein 1-1 gyűrűvel szerelt csőből áll.

63M katonai sátor bejárat (zárt, belülről) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor bejárat (zárt, belülről)

Itt különösebb gond nem szokott lenni, így sok szót nem érdemel a terület. Mindenek előtt legyenek meg a csövek, és egyik se legyen vészesen görbe, vagy törött. A bejárati keret főtartóin feltétlenül legyen tüske, ellenkező esetben nem tudod rátenni sem a felső kereszttartót, sem kifeszíteni majd a sátor bejárati ponyváját!

4) Kiegészítők leltára és ellenőrzése

Kaloda (2 db /sátor készlet).

A kaloda egy négyzet alakú, 35 cm oldalhosszúságú, sarkain csuklós fém keret békazárral, hord-füllel és fa távtartókkal.

63M katonai sátor csőszállító kaloda | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor csőszállító kalodák

Ugyan fizikailag nem képezi a sátor részét, de segítségével jóval könnyebb a szerkezet szállítása és raktározása. Még hibás, hiányos kaloda is jobb, mint a semmi, tekintve  hogy külön csak ritkán kapható és a sátor vázat enélkül, elemenként mozgatni igencsak macerás.

A leggyakoribb hiba, amikor a békazár túlerőltetés miatt eltörik, nem zárható. Ennek javítása azonban egy lakatos, vagy egy felkészültebb barkácsoló számára nem jelent nagy kihívást. Minden kalodához 6 db fa távtartó tartozik, ebből 1-1 db a kalodához van rögzítve. A fa távtartók néha eltörnek, gyakrabban elvesznek, de ezek keményfából könnyedén legyárthatók, pótolhatók.

Cövekek

A sátor cövekeket jó esetben egy kellékzsákban, de rendszerint rozsdásan, egy zsinórnak csúfolt, dohos szagú gubanc társaságában (tisztelet a gondos kivételnek) kapod meg. Ha valóban ez a helyzet, meg se kíséreld a cövekeket szétválogatni, első körben csak azt számold meg hány darab fém cöveket tartalmaz a kompozíció.

A 63M katonai sátor biztonságos rögzítéséhez 11 db (a napi gyakorlatban minimum 8 db), ~30 cm hosszú földszögre (cövekre) van szükség. Az acél sátor cövekből kétféle kialakítás van forgalomban. A cső kivitel elsősorban földes, füves, nem túl kötött talajra alkalmas, a T-keresztmetszetű erősebb, sokkal kevésbé sérülékeny.

63M katonai sátor cövekek (cső- és T-keresztmetszetű) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor cövekek (cső- és T-keresztmetszetű)

A fenti darabszám és a cövekek épsége mellett a zsinórokat és a fából készült feszítők meglétét tudod ellenőrizni. 

Bár a sátor cövek nem egy gondosan cizellált óramű, éppen a fontossága miatt, a karbantartása, felújítása és a használata egyenként megérnek egy külön cikket.

S-kampó (SFK, azaz S-formájú kampó)

A sátorhoz tartozik néhány további kiegészítő, ezek közül ki kell emelnem az S-kampót.

63M katonai sátor S-formájú kampó (SFK) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor S-formájú kampó (SFK)

Ez tulajdonképpen egy drótból készült, S-formájú biztosító, amely a ponyvát hivatott a sátor vázon rögzíteni (feljebb látható egy fotó az S-kampóról “üzem közben” is). Egy sátor készlethez legalább 9 db szükséges, ezek kerülnek főtartók tüskéire (3 főtartó 3-3 db). A megléte fontos, de szükségmegoldással (bármivel, ami átmegy a tüske furatán és nem törik el) is pótolható, illetve végső soron akár házilag, erősebb drótból is készíthető ilyen.

Jó hírem van, a 63M katonai sátor vásárlásáról szóló gyorstalpaló végére értél!

Talán nem volt egy könnyű olvasmány és még rövidnek sem mondható, de elhiheted, a megírása és a fotók elkészítése és befaragása során is repült az idő. Ennél rövidebbre azonban nem tudtam fogni, egyrészt mivel valódi segítséget akartam adni Neked, másrészt mivel (láthatod) van mit mondani a témáról. Nem tudhatom, hogy a Kedves Olvasó majd milyen felkészültséggel vág neki a 63M katonai sátor vásárlásnak, így az alapoktól az emeltebb szintig mindent tartalmaznia kellett a szövegnek.

Remélem, találtál a leírtak között új információt és legalább néhány hasznos tanácsot, amely segítségedre lesz a sátor vásárlás során! Ha maradt kérdésed, amelyre minden igyekezetem ellenére sem kaptál választ a cikkekből, írd meg emailben és igyekszem mihamarabb segíteni.

Sátras életkép a "Néphadsereg kempingből" | forrás: facebook
Sátras életkép a “Néphadsereg kempingből” | forrás: facebook

Sok sikert és jó vadászatot kívánok a saját 63M katonai sátrad beszerzéséhez és legyen sok örömöd a használatában!

A cikksorozat további részei: