Oldal kiválasztása

A 63M sátor szerkezet csőmálházó kaloda (röviden: sátor kaloda, kaloda) a kb. 50 kg tömegű 63M katonai sátor váz, szerkezet tárolását és hurcolását hivatott megkönnyíteni a harcosok számára. A kaloda egy (pontosabban: sátor készletenként kettő darab) négyzet alakú, 35 cm oldalhosszúságú, sarkain csuklós fém keret békazárral, hord-füllel és fa távtartókkal.

A kaloda ugyan nem képezi a sátor elválaszthatatlan részét, de segítségével vitathatatlanul könnyebb a szerkezet szállítása és raktározása. Sajnos, ahogy még a Terminátor is elpusztítható, úgy a katonai sátor és kalodája sem sebezhetetlen, vagy örök életű…

63M katonai sátor szerkezet kalodában | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor szerkezet kalodában

Bár még egy hibás, hiányos kaloda is jobb, mint a semmilyen (tekintve, hogy külön csak ritkán kapható és a sátor vázat enélkül, elemenként mozgatni igencsak macerás), azért egy teljesen ép, funkciójában tökéletes kaloda – természetesen – sokkal jobb, mint egy sérült. Az egyik leggyakoribb hiba kaloda-fronton, amikor a békazár túlerőltetés miatt eltörik, nem zárható. A másik komoly üzemzavar a fából készült távtartó(k) hiánya, vagy jelentős sérülése – jelen cikk ez utóbbi probléma kapcsán született meg.

A fa távtartókat ráadásul nagyon könnyű elhagyni a gazban, de hallottam már olyan esetről is, amikor egy 63M katonai sátor néhány kevésbé beavatott lakója a (fura alakú, de ami sokkal lényegesebb, jó száraznak tűnő) távtartókból rakott ügyesen – amúgy igen kiváló – tábortüzet…

63M katonai sátor csőszállító kaloda | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor csőszállító kalodák

Minden kalodához ugyanis 6 db fa távtartó tartozik. A fa távtartók néha eltörnek, annál sokkal gyakrabban elvesznek, de ezek akár DIY (azaz házilagos, csináld magad) módszerekkel legyárthatók, pótolhatók.

Ebben a cikkben a kaloda fa távtartóinak készítésével kapcsolatban próbálok segíteni Neked.

Kálmán, a katonaisator.hu egyik olvasója kért meg nemrég, hogy egy legalább vázlatos, de méreteket mindenképpen tartalmazó rajzzal segítsek neki a kaloda távtartók pótlásában. Ennek érdekében fel is túrtam a 63M sátras mappáimat, majd a netet is, de mindkét vonalon teljesen eredménytelenül. A fellelt adatok között a témában leginkább releváns szöveg valahogy így hangzott:

A fákat egy másik kalodáról lemásoljuk, asztalos szalagfűrésszel gyorsan el tudja készíteni.

Valamiért úgy éreztem, hogy ez az információ – bár rendkívül gyakorlatias -, nem az, amit tőlem várnak. Ez kézenfekvő megoldás, ha van miről másolni, de azoknak nem segít, akik nem rendelkeznek mintadarabbal.

63M katonai sátor csőmálházó kaloda távtartó készítése

Segíteni jó dolog, ezért levettem a méreteket az egyik saját készletemről és ezek alapján viszonylag egyszerűen (nem teljesen igaz, mivel nem vagyok oda a CorelDRAWért) elkészítettem én magam a hiánypótló „szabásmintát”. Amely nem szabályszerű és nem is tökéletes műszaki rajz, de ha ez alapján bárhol legyártható egy készlet hiányzó 63M sátor kaloda távtartó, az nekem és az érintetteknek éppen megfelel. Bízom benne, sokaknak segítséget nyújt majd a kaloda távtartóinak elkészítéséhez.

63M katonai sátor szerkezet kaloda fa távtartó méretek | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor szerkezet kaloda fa távtartó méretek és rajz letöltés

63M katonai sátor szerkezet kaloda fa távtartó méretek és -rajz letöltés (.pdf, 2 MB)

A szabásminta változatlan formában, otthoni felhasználásra tetszés szerint letölthető és terjeszthető (copyright: (CC) BY-NC-ND). Kérlek, hogy ha a rajzzal kapcsolatban valami kérdésed felmerül, hibát találsz, kihagytam egy fontos méretet, vagy bármi hasonló, mindenképpen jelezd nekem (az elérhetőséget a fejlécben találod)!

Miből készüljön a 63M katonai sátor kaloda távtartója?

63M katonai sátor csőmálházó kaloda távtartóit keményfából érdemes készíteni (vagy asztalossal készíttetni). Egy asztalos nyilván tud mindent ezzel kapcsolatban, mindenki másnak írom, hogy első sorban a tölgy lehet az alkalmas alapanyag, de akác, vagy bükk is megfelel.

Persze, egy puhafa, mondjuk egy fenyő léc nagyon csábító lehet. Olcsó, könnyű, egyszerűen megmunkálható és jellemzően minden udvarban, padláson van ilyen maradék. Azonban a fenyő még kezelve is (túlontúl) kiváló nedvszívó, vetemedik, deformálódhat, reped, penészedik – röviden: erre a feladatra nem tűnik alkalmasnak.

Bármilyen fából készüljön is végül, az biztosnak mondható, hogy összességében pontosan ugyanannyi munka lesz a távtartókat elkészíteni. A fő különbség (a bekerülési áron túl) a várható élettartamban mutatkozik majd meg. Remélem, megengeded: ha már mindenképpen dolgozni kell vele, én a helyedben a tartósabb megoldást választanám :-)

A 63M sátor kaloda távtartó anyagszükséglete (sacc per kábé)

Vastag, gyalult tölgyfa deszka azonban ritkán kallódik a sufniban, így – ha nem asztalos készíti a távtartó(ka)t, hanem sajátkezi projekt lesz -, akkor előzetesen be kell vásárolni a gyártáshoz.

Tapasztalatom nincs sok ezen a téren, de szerintem maradék tömörfa deszka darabokat „össze lehet kunyerálni” egy jobb asztalos műhelyben, talán még túl sokat sem kell fizetni értük. Ha lécben kapható, a 45×45 mm -es keresztmetszetű méret (hasáb) szükséges. Egy távtartó (az én mérésem szerint) 265 mm hosszú, így a pótolandó elemek számától függően kell vásárolnod: egy kaloda összes távtartójához kb. 1.600-1.700 mm (6x 265 mm +fűrészlap vágási szélességek) faanyag szükségeltetik.

Némi további magyarázat a kaloda távtartók készítéséhez

Ahogy feljebb már írtam, minden kalodához 6 db fa távtartó tartozik. Ezek alakra is különböznek és a kalodán belüli sorrendjük is többé-kevésbé kötött. A távtartókat a készítés során számozták (az eredeti távtartókon egy billoggal beégetett számot találsz 1-6 -ig).

A kalodával sokkal könnyebb a sátor szerkezet szállítása | KATONAISATOR.HU
A kalodába fogva sokkal könnyebb a sátor szerkezet szállítása

A sorrendben legalul az 1-es távtartó (mint alap), felül pedig a 6-os számú található. Az alsó és a legfelső elemek a kalodához vannak csavarozva (4×18 mm-es lencsefejű facsavar, kalodánként 6 db). Ezek a távtartók tulajdonképpen féldarabok (csak az egyik oldalukon találkoznak a csövekkel) és a váz beszorítására szolgálnak. A maradék négy távtartó kijár a kalodából (ennek következtében főként ezek szoktak elveszni a sátor állítás során a susnyásban).

A kaloda hat távtartója 3 párként is értelmezhető:

  • az alsó-felső féldarab (1-6 sz.),
  • két szimmetrikus (2-3 sz.), valamint
  • két aszimmetrikus (4-5 sz.) keresztmetszetű elem.

Fontos információk

Nagyon fontos, hogy az egyik aszimmetrikus távtartóra (az 5-ös számú, azaz a legfelső kivehető darab) egy vékony, kb. 2 mm vastag gumiszalag van rögzítve alul és felül, annak érdekében, hogy az összecsukott kaloda minél feszesebben fogja a sátor váz csöveit, vagyis ne nyíljon ki a békazár mozgatás közben. Ilyen gumiszalag gumi, szilikon termékeket árusító szaküzletben vásárolható, de még egyszerűbb és “környezetbarátabb”, ha inkább amúgy kidobásra ítélt, rossz (pl. bicikli, autó) gumibelsőből készítesz.

63M katonai sátor kaloda távtartó, két oldalán gumiszalaggal | KATONAISATOR.HU
Sátor kaloda távtartó, két oldalán gumiszalaggal

Végezetül, de nem utolsó sorban, nagyon ajánlott figyelembe venni, hogy a 63M katonai sátrak gyártása az eltelt évtizedek alatt (1964-1989) több hullámban és több gyárban, üzemegységben zajlott. Bár maga a 63M katonai sátor és annak alkatrészei szabványosak, az egyes elemekben azért apróbb különbségek könnyűszerrel lehetnek.

Az „alkotói szabadság” megnyilvánulásai legtöbbször éppen a sátor kalodánál tapasztalhatók. Például a kaloda pántja az esetek legnagyobb részében 45 mm belső (szélességi) mérettel bír, de vannak 40 mm széles példányok is. Egyéb méretekben is gyakran előfordulnak néhány milliméteres eltérések, illetve időnként láthatók kisebb különbségek a békazár kialakításában is.

Érdemes ezért a távtartó gyártást megelőzően a saját kaloda-példányt tüzetesen megmérni és összehasonlítani a rajzommal, ha pedig szükséges, a készítés alatt álló munkadarab méreteit ennek értelmében módosítani, igazítani!