Oldal kiválasztása

Egy katonai sátor megvásárlása sok buktatót rejthet, melyekre legtöbbször még az avatottak sincsenek igazán felkészülve. Célszerű ezért alaposan megfontolnod a döntést, hogy garantáltan elkerüld a csalódást.

A téma alapjait a hasonló című, ezt megelőző cikkekben találod (1.rész: alapvetések, 2.rész: hogyan fogj neki?). Ebben az írásban onnan folytatom, hogy nem csak eldöntötted, szükséged van egy 63M katonai sátorra, de már indulnál megtekinteni a vételre felkínált sátrat…

Mielőtt 63M katonai sátrat vásárolnál (cikksorozat 3.rész) | KATONAISATOR.HU
Mielőtt 63M katonai sátrat vásárolnál (cikksorozat 3.rész)

A 63M katonai sátor ponyva

A vásárlás során legnagyobb figyelmet a ponyvának kell szentelned. Bár a vastag vászon bírja a strapát, ugyanakkor mégis ez a sátor legsérülékenyebb része. A hanyag kezelés, az erős napfény (UV-sugárzás), a nedvesség, az idő, de még egy kiálló tüske is kárt tehet benne, amit aztán általában nehezen és drágán lehet csak kijavítani.

A 63M katonai sátor palástja (oldalai és teteje) egy darabból készült, melyre az előlap (bejárati rész) és a két félből álló hátfal felfűzhető. A sátor a hatvanas évek óta méretében, formájában mai napig változatlan, ám ponyvából kétféle, katonai célra rendszeresített típus is elterjedt.

63M katonai sátor (korai típus) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor (korai típus)

Az egyik leginkább szembetűnő különbség a ponyva alsó szegélye, mely avatott körökben a nem túl lírai csengésű “rohasztó” -nevet viseli. A régi (korai) típusnál ez a szegély keskenyebb, az új (korszerűsített) típusnál pedig széles és korábbi megoldásnál vastagabb, merevebb anyagból készült.

63M katonai sátor (korszerűsített) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor (korszerűsített)

Megjegyzés: Bár nem tartozik szervesen ide, de talán érdekes lehet, hogy a szabályos sátor telepítés során az esővíz elvezetése végett a sátrat körbe árkolják, a kiásott földet pedig erre a szegélyre halmozzák. (Feltehetően innen ered a “rohasztó” elnevezés is, hiszen a földbe temetett vászon sorsa nagyjából ezzel lenne egyenértékű. A PVC természetesen jobban veszi az akadályokat, mint a lenvászon.) Ez a megoldás akadályozza meg, hogy az esővíz a sátorba jusson és hogy a szél megemelje a ponyvát.

Az ablak nyílások kialakítása is eltér a kétféle ponyván

Már az alsó szegély ellenőrzése is elegendő, hogy eldöntsd, régi, vagy új típusú sátorral van-e dolgod, de természetesen vannak egyéb eltérések is.

63M katonai sátor ablak (korai típus) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor ablak (korai típus)

Például az ablakok kialakításában is módosítottak az idők során. A korai sorozaton csak redőnyszerűen, zsinórral felhúzható árnyékolókat alakítottak ki az ablaknyílások elfedésére. Az “ablaküveget”, azaz 1-1 plexi lapot az ablakok belső oldalán vászonból kialakított sínjeibe lehet csúsztatni (ezeket a plexi lapokat nagyon ritkán adják a sátorhoz, de kis barkácsolással pótolható).

63M katonai sátor ablak belülről (korai típus) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor ablak belülről (korai típus)

Az újabb sátrakon az ablak sötétítő és fény-áteresztő rétegét (a még-újabbakon a szúnyoghálót) már a ponyvára varrták. Ezek a rétegek tetszés szerint feltekerhetők, vagy leengedhetők, a rögzítést mindkét állapotban tépőzáras csíkok, illetve szalagok segítik.

Modernizált, tépőzáras 63M katonai sátor ablak | KATONAISATOR.HU
Modernizált, tépőzáras 63M katonai sátor ablak
63M katonai sátor ablak belülről (modernizált) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor ablak belülről (modernizált)

Más eltéréseket is találhatsz a korai és a fejlesztett sátor verziók között, de ezek kevésbbé látványosak, mint a fentebb említettek. Ilyen például a kémény nyílás. Kezdetben gombokkal, a fejlesztett változatnál már tépőzárral rögzítették.

Megjegyzem, a gombos kémény nyílás sokkal jobban szolgált. A tépőzár hamarabb elhasználódhat, ha folyton nyitogatják és nehezebb is javítani, mint felvarrni egy leszakadt gombot. A rosszul illeszkedő, vagy szélben kinyíló “leffentyű” viszont sok bosszúságot okozhat a lakóknak. Ráadásul manapság a legritkább esetben fűtenek sátrakat fa/szén tüzelésű dobkályhával, így az eredeti funkció okafogyottá vált. A legjobban akkor jársz, ha néhány öltéssel (kézzel) csukott állapotban rögzíted majd a saját sátradon. Ha nyitható, akkor hatalmas kísértés, hogy egy melegebb napon nyitogasd, ugyanakkor teljesen céltalan. Hűvösebb nem lesz a sátorban és megnézem, amikor 2.5 méter magasan belülről becsukod a kívülről zárható nyílást…

Korai, vagy fejlesztett sátrat érdemes vásárolni?

Az első és legfontosabb kérdés a ponyva állapota, minden extra igény ez után következik. Amennyiben a ponyva általános állapota jó, jellemzően nem sarkalatos kérdés a vásárlás során, hogy régi, vagy új típusú 63M katonai sátorról van-e szó. Ha azonban lehet válogatni, szerintem inkább a praktikusabb, fejlesztett verziót keresd.

Gyakran előfordul, hogy a sátor palástot és az első-hátsó ponyvákat vegyesen párosítják. Tehát mondjuk új típusú palásthoz régi típusú bejáratot adnak, vagy fordítva. Funkcionálisan ennek nincs jelentősége, hiszen a két verzió teljesen kompatibilis, azaz gond nélkül összefűzhető. Ellenben személyes véleményem szerint ez nem egy elegáns megoldás, mivel megbontja a sátor egységes képét.

Keresd a szépet!

Ha már szóba került az esztétika, nem csak az alsó szegélyek tekintetében érdemes törekedni az egységre. A sátor teljes ponyvája 4 külön elemre bontható szét (palást, bejárat és a két részből álló hátfal). Szélsőséges esetben megtörténhet, hogy a négy rész mindegyike – eltérő használtsági foka függvényében – más-más színben pompázik. Bár egy katonai sátorról beszélünk, ahol a szépség nem a legelső szempont, de ha már beruházol egyre…

"patchwork" 63M katonai sátor | KATONAISATOR.HU
“patchwork” 63M katonai sátrak

A katonai sátor ponyvája a használat során a sötét zöldtől egészen a halvány szürkéig (néha: sárgáig) fakul. Ez azonban csak a külső felületekre igaz, belül szinte mindig hibátlan (vagy annak tűnő), a külső felületeknél több árnyalattal sötétebb ponyvát találsz. Nem csoda, hiszen napfény leginkább a külső oldalt éri.

Ezt vásárlásnál fontos észben tartani, mivel vannak eladók, akik – véletlenül, vagy sem – a belsejével kifelé hajtogatják össze a ponyvát. Ilyen esetben a sátor újszerű hatást kelt, legyen bármennyire is használt valójában…

A sátor ponyva vásárlás 2 alapvető szabálya

A saját érdekedben fogadd meg az alábbi két szabályt:

  • A sátor ponyvát MINDIG, teljesen szét kell hajtogatni, ki kell teríteni az átvizsgáláshoz!
  • A ponyva részek mindkét oldalát szemrevételezni kell!

Ha a környezet erre alkalmatlan, mondjuk nincs elég hely, az időjárás nem teszi lehetővé, sürget az eladó, vagy más miatt nem tudod rendesen megvizsgálni a ponyvát, akkor inkább halaszd el az adásvételt.

Nem érdemes nagyvonalúskodni még akkor sem, ha a felkínált sátor ránézésre újszerűnek tűnik. Attól még lehet rajta valahol egy tenyérnyi egér-, vagy penész rágta terület, netán egy szakadás, amelyen keresztül a nyakadba folyik majd az esővíz és megkínlódsz majd a javításával.

Vízálló katonai sátrat akarok!

Van olyan szövetből készült ruhadarabod, ami vízálló? A PVC-vel kombinált, több rétegű darabok nem játszanak, de mondjuk egy farmer nadrág vízálló?

A 63M katonai sátor lenvászonból készült, amit a készítés során impregnáló (vízlepergető) anyaggal kezeltek. De ez a védelem nem tart örökké, a napsugárzás és a sok hajtogatás során apránként elenyészik. A cikksorozat első részében már írtam erről, most csak annyit, hogy az esőállóságra csak egy vadonatúj, azaz raktári állapotú, soha fel nem állított sátor esetén lehet többé-kevésbé garanciát vállalni!

Egy kiadós felhőszakadás a sátor egyetlen valódi vízállósági tesztje | KATONAISATOR.HU
Egy kiadós felhőszakadás a sátor egyetlen valódi vízállósági tesztje

A sátor vízállóságáról ugyan csak a gyakorlatban tudsz meggyőződni, de kis segítség lehet a vásárlás során, hogy az impregnált, még keveset használt ponyvát könnyű hajtogatni, nagyon “kezes”. Van egyfajta merevsége, ami az elhasznált ponyvák esetében már nincs meg. Egy használtabb, elvékonyodott sátor ponyva nyeklik-nyaklik, rogyik mindenütt, folyton igazgatni kell, hogy a megfelelő formára és méretre lehessen hajtogatni.

Hogyan vizsgáld át a sátor ponyvát?

A módszeres ellenőrzéshez a ponyvákat terítsd ki a földre. Egyrészt csak így lehet kényelmesen és egyben alaposan végignézni, másrészt pedig a teljes felületet könnyen át tudod tekinteni.

A ponyvát ki kell teríteni az átvizsgáláshoz! | KATONAISATOR.HU
A ponyvát ki kell teríteni az átvizsgáláshoz!

Ehhez egy megfelelő méretű (legalább 4.5 m x 10 m), száraz, tiszta területre lesz szükség. Jobb híján a legtöbb településen találsz olyan élelmiszer üzletet, amely elé betonozott, vagy térköves parkolót építettek.

Ha parkolóban teríted ki a ponyvát, különösen figyelj az autókból kicsöpögött olaj foltokra és az egyéb nedves szennyeződésekre! Ha almacsutkát, nyirkos faleveleket, vagy kóbor meztelen csigát hajtogatsz a ponyvába, az kiszámíthatóan foltot fog hagyni egy korábban első osztályú vásznon is.

Ugyan azt írtam, hogy a ponyva mindkét oldalát szemrevételezni kell, de ezt ne úgy értsd, hogy a belső oldallal lefelé teríted ki a ponyvát! Terítsd le a külső oldalára, majd mintha félbe akarnád hajtani, hajtsd rá az egyik oldalt a másikra. Így meg tudod nézni a fél ponyva túlsó oldalát, majd ha végeztél, ezt megismételheted a másik féllel is.

Mit nézz? A teljesség igénye nélkül, csak a kritikus dolgokat bemutatva:

1 ) Szennyeződések a ponyván

A sátor ponyva méretéből adódóan (a ponyva teljes területe kb. ~50 m²) nehezen tisztítható, de ráadásul még érzékeny is bizonyos tisztítási eljárásokra. Anyaga festett lenvászon, ezért kefével súrolni, mosószerrel, maró vegyszerrel, benzinnel tisztítani nem szabad! A por, fűszál lesöpörhető, a felállított sátor alkalmas időben vízsugárral lemosható, azonban a zsírfolt, olajfolt, festék, kátrány, vér, vagy például a koromfolt színvesztés nélkül biztosan nem távolítható el.

2 ) Fakulások a ponyva belső oldalán

Ha a katonai sátor ponyva részeit nem csereberélik, akkor a sátor készlet külső oldala meglehetősen egységesen fakul. Nyilván a tető felületek több napot kapnak, mint az oldalak, ezért hamarabb vesztik el az eredeti színt, de apránként azonos (idővel egyre halványabb szürkés, esetleg sárgás) árnyalatú lesz az egész sátor.

Feltekert oldalfallal használt 63M katonai sátor ponyva | KATONAISATOR.HU
Feltekert oldalfallal használt 63M katonai sátor ponyva

A belső oldalak viszont normál használat esetén nem fakulhatnak meg! Ha ennek ellenére az oldalsó ponyva részek belső felén, az ablakok felső vonalában egy kb. 25-30 cm -es kifakult sávot találsz, az annyit jelent, hogy az oldalponyvát rendszeresen, vagy hosszú ideig feltekerve használták. Ez elsőre csak egy felejthető esztétikai hibának tűnhet, azonban esélyes, hogy több annál. Ha a ponyva mindkét oldala kapta a napot, logikus, hogy a szövetet mindkét oldalról roncsolta az UV-sugárzás. Ezeken a részeken nagyobb valószínűséggel fog beázni a sátor.

3 ) Javítandó és javított ponyva részek

Ha a vásznon kormot (kis fekete pöttyök, fekete „mákos” elszíneződés a tető részen) látsz, a sátorban valószínűleg kályhával fűtöttek, vagy tábori konyha működött alatta.

63M katonai sátor fűtés rajza (szakutasítás) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor fűtés rajza (szakutasítás)

A katonai sátrakban eredetileg vegyes tüzelésű vaskályhát (dobkályhát) alkalmaztak, a tetőponyván kialakított kémény nyílásról már volt szó feljebb. Eredetileg a kályhacső végére egy ún. szikrafogó is járt a tűzveszély csökkentésére. Ha azonban ilyen eszköz nélkül fűtöttek a sátorban, a füsttel együtt kiáramló pernye és a szikrák pontszerűen kiégették a sátrat. Ezért, ha kormot látsz a ponyván, kétszer olyan figyelmesen vizsgáld meg azt.

Korábbi, szakszerű javítás nyoma | KATONAISATOR.HU
Korábbi, szakszerű javítás nyoma

A palástot és az egyéb ponyva részeket átvizsgálva keress sérüléseket és mindenképpen nézd át az esetleges korábbi javításokat. Mivel a 63M sátorhoz tartozó háttéripar a rendszerváltással eltűnt, az azóta végzett javítások igénytelenek minősége finoman szólva hagy némi kívánnivalót maga után. Az idő múlásával a nagy tudású, régi “szakik” is elenyésztek, így a sátor jelentősebb sérüléseit a ponyva méretéből és az anyag vastagságából adódóan manapság legfeljebb kárpitos műhelyben lehet(ne) tisztességgel helyreállítani.

Elvékonyodott, lyukas, foltozott ponyva | KATONAISATOR.HU
Elvékonyodott, lyukas, foltozott sátor ponyva

Kisebb (1-2 cm) szakadásokat meg lehet varrni kézzel is, a nagyobbakat anyag pótlással, vagy rosszabb esetben foltozással lehet javítani. Mindenesetre, legyen bármilyen szakszerű a javítás, esélyes, hogy a folt előbb-utóbb elüt majd a sátor színétől és szinte borítékolható, hogy a folt anyaga esőben nem úgy viselkedik majd, mint az eredeti sátor ponyva.

A sok használattól elvékonyodott ponyvát legegyszerűbben felállítva lehet kiszúrni, ahogy a fény átszűrődik rajta. Egy jó állapotú katonai sátorban alkonyati sötétség van akkor is, ha a Nap felhőktől háborítatlanul süt. Ez a jelenség kiterítve sajnos nem hívható segítségül. A napon fehérre égett, túlzottan puha ponyva beszédes lehet, de gyakorlatlan kéznek nehéz erre vonatkozóan tanácsot adni. Az elvékonyodott ponyva javíthatatlan!

Elvékonyodott, selejtezhető 63M katonai sátor ponyva | KATONAISATOR.HU
Áttetszővé vékonyodott, selejtezhető 63M katonai sátor ponyva

A penésztől elvékonyodott ponyva ilyen értelemben már sokkal egyszerűbb eset, mert a penészfolt mindig egy szabálytalan alakú fekete elszíneződéssel jár. A fekete tónus lehet halványabb és erősebb is a folton belül. A penész alattomos dolog, mivel azont túl hogy csúnya, egészen biztos, hogy az érintett ponyva részek szinte törnek, foszlanak, vagy előbb-utóbb szét fognak foszlani. Ha a penész egyszer belerágta magát a sátor ponyvába, csak a teljes terület kivágása és folttal helyettesítése oldja meg a problémát!

4 ) A fűzések ellenőrzése

Ahogy feljebb már szó volt róla, a 63M sátor ponyva négy elemből, összesen három fődarabból áll. A palást (tető és oldalfalak) nyeregszerűen kerül a vázra (ld. a képet lejjebb), a bejárati- és a hátfal-ponyvát pedig az így kialakított “alagút” két végére lehet felfűzni.

63M katonai sátor palást (bejárati ponyva és hátfal nélkü) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor palást (bejárati ponyva és hátfal nélkü)

A részek zsinórból készült hurkok segítségével kapcsolódnak egymáshoz, melyeket fém gyűrűkön (ringliken) kell átvezetni. Ebből kifolyólag a palást egyik hosszú szélén hurkokat, a másikon ringliket (fém gyűrűből kialakított lyuk) találsz. Míg a bejárati ponyván hurkokat, a hátfalon ringliket keress.

63M katonai sátor ponyva fűzés | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor ponyva fűzés

Az átvizsgálás során azt tartsd szem előtt, hogy a hurkok, vagy a ringlik sorban, 15 cm–es közökkel kövessék egymást. Ne legyenek szakadtak, ne hiányozzanak, ne legyen köztük foghíjas rész. A zsinór hurkok a sok ki-be fűzéstől, vagy a túl erős (vagy a vizes állapotban való) húzástól, cibálástól kopnak, elszakadhatnak, a ringlik pedig kiszakadhatnak a szövetből.

63M katonai sátor ponyva fűzés (hurkok és ringlik) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor ponyva fűzés (hurkok és ringlik)

Ebből a szempontból különösen veszélyeztetett a ponyva talajhoz közeli széle. A fűzés zsinórjait itt kell elkötni, hogy ki ne bomoljon és a kender zsinór ha éppen esőt nem kap, a hajnali harmatban biztosan megfürdik.

63M katonai sátor ponyva fűzés, elfoszlott hurkok | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor ponyva fűzés, elfoszlott hurkok

Ha a vászon nem foszlott szét túlságosan, a ringlik még javíthatók. A hurkok szakszerű pótlása viszont nem egyszerű dolog és kézzel ezt nem lehet megjavítani.

A 63M katonai sátor ponyva-részeit összekapcsoló ringlik 12 mm átmérőjűek. Barkácsboltban, de a legtöbb barkács-áruházláncban is kapható ringliző készlet több méretben. Ezek a készletek tartalmaznak valamennyi ringlit és a hozzá tartozó összeütő szerszámot, de ringli külön is kapható. A ringlizés műveletéhez egy darab deszka és kalapács szükséges. Nem ördöngősség, de érdemes gyakorolni egy rossz ronggyal, mielőtt élesben alkalmaznád a sátron.

5 ) A rögzítési pontok ellenőrzése

A ponyva részek mindegyikén találsz a fűzéshez kialakítottnál nagyobb átmérőjű ringliket is. A sátor-alak töréspontjain találod őket és a ponyva vázhoz rögzítésére szolgálnak. A paláston 9, a bejárati- és a hátsó ponyván 3-3 ilyen nagy ringli van. A rögzítési pontok többszörösen megerősített részek, mégis – például mivel a sátor vászon itt feszül a leginkább – időnként megsérülnek.

Gyakorta előfordul az, hogy a sátor felállítása közben a sátor láb csuklója a fent említett rögzítési pontok alatt becsípi a vásznat. Még ha csak ennyi történik (semmi rángatás), a fém ringli eldeformálódik, a ponyva pedig hosszabb távon ezeken a helyeken kifeslik, rosszabb esetben a fém zsanér egyszerűen kivágja azt.

A fent említett részeket nagyon bonyolult javítani, ráadásul megfelelő méretű új ringlit nem nagyon találsz – már csak ezért is lényegesen egyszerűbb, ha olyan sátrat választasz, ahol erre nincs szükség.

6 ) Ablakok ellenőrzése

Az ablakok legsérülékenyebb részei az ablakrés méreteit, alakját tartó, kereszt-alakú vászon csíkok. Talán legyintenél rá, de ezek nélkül például a külső árnyékoló sosem fog rendesen illeszkedni és az ablakon befolyik az eső. Szerencsére, a vászon csíkok szakadása viszonylag könnyen javítható,vagy pótolható (más kérdés, hogy azonos színű szalagot bajosan fogsz találni a javításhoz).

63M katonai sátor ablakok (ép és sérült) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor ablakok (ép és sérült)

Ha úgyis az ablakokat vizsgálod, még feltétlenül nézd meg, hogy:

  • régi típusú palást esetén megvan-e a zsinór, amellyel az ablak árnyékolója fel-le mozgatható
  • korszerűsített palást esetén pedig megvannak-e a kötők az árnyékolók felső részén, amellyel azok nyitott állapotban rögzíthetők.

7 ) Az ajtónyílás ellenőrzése

A bejárati ponyva egyik lényeges „alkatrésze” maga a zárható ajtónyílás. Ennek két szárnya szintén vászonból készült. Az ajtó szárnyain felül hurkokat alakítottak ki, ebbe kell befűzni az ajtót keretező (felső) csövet.

A szárnyak egyik oldalán (a függőleges élen) fagombokat, a másikon pedig megerősített hurkokat találsz. Gombokat és hurkokat a ponyva mindkét oldalán találnod kell (belül 3 db, kívül 4 db gomb), hogy a sátor ajtaja kívülről és belülről is zárható legyen.

63M katonai sátor bejárat (zárt, belülről) | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor bejárat (zárt, belülről)

Ha hiányosságot észlelsz, jó ha tudod, a hurkokat még viszonylag könnyen megjavíthatod, de az esztergált fa gombok beszerzése, vagy legyártása még minta birtokában is komolyabb projekt lehet. Ilyesmi nincs az OBI-ban.

8 ) Ez talán nem kritikus elem, de szerintem kár kihagyni az ellenőrzésből:

Hogy a szél ne tudja elemelni a ponyvát a váztól, a sátor belső felületére (a sátor gerincére, a tető és az oldalfal találkozásához, a függőleges középvonalra és a fűzés hurkos éléhez, illetve a bejárat ajtószárnyai középvonalában, ott ahol igazi ajtókon a zsanért keresnéd) kis kötőket varrtak, melyekkel a ponyva a vázhoz rögzíthető.

Ha ezek leszakadtak, a ponyva széleihez közeliek még viszonylag könnyen javíthatók, de a belső területeken már korántsem ilyen egyszerű a dolog.

Mindent alaposan átnéztél? Akkor jöjjön az ítélet!

Ha a ponyva (szövet) külső oldala sötét zöld, vagy ahhoz közelítő árnyalatú, épnek tűnik, de legalábbis nincs rajta kritikus, és/vagy nehezen javítható sérülés, a sátor megvásárolható (az árról most nem beszéltünk).

Ha a felkínált sátor ponyva a fentebb taglalt ellenőrzés néhány pontján megbukott, el kell döntened, hogy mennyi munkát, időt és pénzt tudsz / akarsz a javításba ölni.

Talán annak is van realitása, hogy megveszel egy hadirokkant sátrat, mondván hogy “majd apránként felújítom, de legalább olcsó volt“. Aztán az is lehet, hogy telik-múlik az idő és a felújítás, a javítás elmarad, az ócska sátor pedig csak egyre ócskább lesz. De nem vagy Te ilyen! Hiszen ha teljes mértékben hidegen hagyna a dolog, nem olvasnál végig ilyen hosszú cikkeket a jó választásról. Persze, ettől még dönthetsz úgy, hogy a hibák ismeretében, minden mindegy alapon megveszed az első katonai sátrat, amelyik szembe jön…

Részemről nyugodtan alszom emiatt, hiszen a legjobb tudásom szerint igyekszem elmondani mindent, hogy pontosan tudd, mire vállalkozol, amikor 63M katonai sátor vásárlásra adod a fejed. :-)

63M katonai sátor ponyva málhazsák | KATONAISATOR.HU
63M katonai sátor ponyva málhazsák

Ezt a biztonság kedvéért még egyszer ideírom: a gyakorlatban a vízállóságra valódi próba nélkül csak egy vadonatúj, azaz raktári állapotú, soha fel nem állított sátor esetén lehet többé-kevésbé garanciát vállalni!

Azt soha ne felejtsd el, hogy ez egy vászon ponyva! Bármilyen jó állapotú a sátor, van az az eső, amelynél már megjelennek a kis cseppek a belső oldalon. A különbség ott van, hogy ez mekkora csapadék esetén történik meg. Egy zápor, vagy egy néhány órás eső nem foghat ki a ponyván, de a napokig tartó, áztató eső, vagy az özönvízszerűen, rövid idő alatt több-tízmilliméter eső már biztosan.

Még nincs vége! A cikksorozat további részei: