Oldal kiválasztása

A blogról

Több, mint kétezer 63M katonai sátor építésében vettem részt.
Ebben a blogban a sátorról összegyűlt tapasztalataimat szeretném megosztani Veled…

A katonaisator.hu webhely egy nonprofit felület, mint ilyen, sem szolgáltatás(oka)t, sem terméke(ke)t nem értékesít. A webhely célja, hogy a 63M katonai sátor iránt érdeklődők segítséghez, minél teljesebb információhoz jussanak a témában.

Kinek készül a katonai sátor blog?

Neked és mindenkinek, aki érdeklődik a 63M katonai sátor iránt. Legyen bár egyszeri sátor bérlő, jelenlegi, vagy leendő tulajdonos, műkedvelő, hagyományőrző, kutató, cserkész, nosztalgiázó kommendáns, vagy akár aktív katona.

Sokszor “meggyanúsítottak” azzal, hogy biztosan valami messzire nyúló kapcsolatom van a katonai sátrakkal. A kézenfekvő feltételezések között a leggyakoribb az volt, hogy valamikor hivatásosként muszáj volt ezzel foglalkoznom, onnan ered minden ismeret és affinitás. Nos, nem.

Ki írja ezt a blogot?

Bár én is voltam sorkatona a kilencvenes évek elején, a szolgálat alatt összesen két alkalommal láttam katonai sátrat közvetlen közelről. Egyszer egy vegyivédelmi gyakorlat során, amikor valami ártalmatlan füsttel teli sátorban, gázálarcban kellett körbe-körbe futkosnunk benne és egyszer Budaörsön, a Vasvári laktanyában, amikor is az ebédlő nyári felújítása alatt 2 hétig a sportpályán felállított sátrakba jártunk étkezni.

A sátor építéssel kapcsolatos alapokat csak jó tizenöt évvel később, a Magyar Honvédség támogató alakulatainál szolgáló katonáktól, munka közben szereztem meg. Ezúton is szívből köszönöm a segítséget mindenkinek, de külön köszönettel tartozom Székely Zsoltinak és Barna Zoltánnak, akik nagy türelemmel viselték az összes rigolyámat az együtt töltött hosszú évek alatt.

10 év / kétezernél is több 63M katonai sátor építés | KATONAISATOR.HU
10 év / kétezernél is több 63M katonai sátor felépítése | KATONAISATOR.HU

Egyesek szerint 1-2 év “sátrazás” után erről a témáról már nem lehet semmi újat tanulni…

Nos, én ezt az állítást is szeretném megcáfolni ezzel a bloggal. Mert legyen bármilyen egyszerű szerkezet ez a sátor, valahogy mindig lehet még többet tudni róla. Legalábbis a munkám során és sokszor azon túl is ezt tapasztaltam, ezen igyekeztem. Talán a szándékon, a hozzáálláson múlik minden.

Katonai sátor kölcsönző vállalkozásomban (2007-2017 között) a kétezer-párszáz 63M sátor felépítése során számos formációt, építési-bontási technikát próbáltam, a legkülönfélébb – időnként szélsőséges – időjárási körülmények és -talajviszonyok mellett.

Építettem sátrat mindössze néhány órás használatra, csapatépítő rendezvényekre, projektoros vetítéshez, esküvőkre, goa-partyra, álló fogadáshoz, ebédlőnek, catering hinterlandként, árnyékolónak, raktárnak, árus standnak, vadászoknak, detox-sátorként, nemzetközi sport rendezvényre, öltözőnek, forgatási díszletnek, legénybúcsúra, LAN-partyhoz, véradáshoz, játszóháznak, zenekari backstage -nek, szükséglakásnak, szabadulószobának, táborként szinte minden korosztálynak, és száz egyéb feladatra, amit felsorolni is nehéz lenne…

Szállítottam, cipeltem, tisztítottam, szárítottam, hajtogattam, raktároztam, varrni tanultam, a szükséges javítások során szétszedtem, megvizsgáltam, sőt meg is mértem a sátron mindent, amit csak lehetett.

Mindent darabonként, lépésről-lépésre kellett összehordani | KATONAISATOR.HU
Mindent darabonként, lépésről-lépésre kellett összehordani | KATONAISATOR.HU

Bár igyekeztem jól csinálni, ennek ellenére sem sikerült elkerülnöm néhány buktatót. Túlvállaltam magam, volt egy kis idegeskedés, néha egy kis kínlódás, kis vér-verejték, de ezekből a helyzetekből is sokat lehetett tanulni. A 63M sátornak viszonylag kevés gyenge pontja van. Az évtizedes gyakorlattal a hátam mögött talán elmondhatom, hogy a korlátokkal és ahol csak lehetséges, azok átlépésének lehetőségével is tisztában vagyok.

Miért írok katonai sátras blogot?

A katonai sátor nem egy ördöglakat, de a teljes folyamat van olyan összetett, mint egy középhaladó LEGO-készlet. Sok alapvető mozzanatra némi érzékkel magától rájöhet bárki, aki sátor építésre vetemedik. A finomságokhoz viszont, ahol például időt lehet spórolni, vagy a sátor megóvása, netán az esztétika a cél, már tapasztalat szükséges. Vagyis minden kezdőnek jól jön a segítség, feltéve, hogy van hova fordulni. Az alapok elsajátítása után is mindig van mit tanulni és persze már az sem mellékes, hogy az alapismeretekre mennyi idő és küszködés, sérülés után jön rá az ember.

Nekem mondhatni szerencsém volt, hiszen az alap fogásokat volt kitől elsajátítanom. De az ezoterikusabb sátras ismereteket – mert bizony olyan is van -, drágán és nehezen adták. Éppen azok őrizték és őrzik a “nagy sátras titkokat”, akik bennfentesként, vagy a témában előbb-járóként könnyedén segíthettek volna. A megszólítottak értetlenül néztek, vagy éppen nem volt kedvük a dologhoz, más elfoglaltságaikra hivatkoztak, néha pedig kifejezetten ellenérdekeltek voltak az információk megosztásában.

Már akkoriban elhatároztam, hogy velük ellentétben én – mondjuk így: egyszerű amatőrként is – a saját gyakorlatból összegyűjtött, vagy innen-onnan felcsipegetett tudást meg fogom osztani másokkal. Most, hogy már nem foglalkozom aktívan a katonai sátrakkal, időm is több van írogatni róluk.

Frischfeld Viktor | KATONAISATOR.HU
Frischfeld Viktor | KATONAISATOR.HU

Mindezeken felül pedig őszintén csodálom azokat a katona szakembereket, akik valamikor a hatvanas évek elején létrehozták a 63M sátrat. A célszerűség jegyében alkottak és a legkevesebb, hogy mi, az utókor kijelentsük: a munkájuk bizony kiállta az idő próbáját. Szándékom szerint ezzel a webhellyel előttük is tisztelgek.

Ha pedig a cikkek olvasása, a fotók nézegetése után is maradt sátras kérdésed, feltétlenül keress meg emailben a 63M (kukac) katonaisator.hu címen! Ha tudok, nagyon szívesen segítek.

Néhány megjegyzés a szerzői jogokkal kapcsolatban…

A katonaisator.hu webhelyen közzétett írásokat és egyéb anyagokat díjtalan olvashatja és töltheti le minden érdeklődő. A cikkeket és egyéb írásokat segítő szándékkal írom. Örülök, ha segítségedre lehetek és előre is köszönöm, amiért megosztod másokkal is a cikkeimet, ill. a webhely elérhetőségét.

Copyright: (CC) BY-NC-ND azaz Nevezd meg!Ne add el!Ne változtasd! a Creative Commons ajánlása szerint

A 63M katonai sátor blogban (katonaisator.hu) nincs termék értékesítés és a cikkek megírásáért még közvetett módon sem kapok juttatást. Kérlek, tiszteld az igyekezetemet és a munkámat annyiban, hogy nem használod fel hivatkozás nélkül és nem értékesíted ezeket az ingyen felkínált anyagokat sem változatlan, sem kivonatos, sem járulékos (származékos) mű formájában!

Kérlek, amennyiben üzleti célból szeretnéd az itt elhelyezett anyagokat (bármit közülük, legyen az kép, cikk, vagy letölthető dokumentum) felhasználni, feltétlenül vedd fel velem a kapcsolatot még azt megelőzően, hogy az üzleti felhasználásra sor kerül! Hogy teljesen világos legyen, mire gondolok: ha egy fotómat mint sajátodat felhasználod az apróhirdetésed illusztrálására, az bizony üzleti felhasználás, csakúgy, mintha egy bolt reklámjához, vagy például egy vállalkozás webhelyére “kölcsönöznéd” az általam leírtakat.

Ha a 63M katonai sátorral kapcsolatban szeretnél informálódni (különös tekintettel a tömegtájékoztatásra), nagyon szívesen segítek, amennyiben saját etikai meggyőződésemmel nem ütközik az, amihez a segítségemet kéred.

Előre is köszönöm a megértésed és az együttműködést!

Frischfeld Viktor, 2017