Oldal kiválasztása

Méret- és súly adatok, jellemző kiépítések


A 63M jelű katonai sátor (egységes sátor, csapatsátor) eredetileg legénységi szállás céljára készült, azonban számos egyéb területen is kiválóan helytáll. A sátor szerkezetét erős, a kritikus pontokon acél elemekkel is megerősített, alumínium ötvözet váz alkotja. A vastag, impregnált sátor ponyva megóvja a sátor lakókat széltől és esőtől. A jól átgondolt tervezésnek köszönhetően a 63M katonai sátor konstrukció az egyszerűség megtartása mellett nagy stabilitással és tartóssággal párosul.

Ebben a cikkben a sátor főbb paramétereit, méreteit és egyéb fontos adatokat gyűjtöttem össze Neked.
A cikk rövid kivonata és az adatok pdf-formátumban is letölthetők.


Ha szerkezeti felépítését nézzük, az alkalmazott technikai megoldások a 63M katonai sátrat leginkább a profi rendezvénysátrakhoz teszik hasonlóvá. Erős és biztonságos, ugyanakkor a méretei nem túlzók. A legkülönfélébb kiépítésekben és méretekben telepíthető.

A 63M katonai sátor egyes jellemző méretei | katonaisator.hu

A 63M katonai sátor főbb méretei és súly adatai *

Szélesség talaj szinten (1)500 cm
Tető szélesség (2)400 cm
Hosszúság (mélység) (3)414 cm
Toldható hossz (további sátranként)340 cm
Csúcs (gerinc) magasság (4)268 cm
Oldal magasság (5)172 cm
Bejárat szélesség (6)140 cm
Bejárat magasság172 cm
Alapterület, előtér nélkül17 m²
Ponyva súlya (teljes ponyva)~31 kg
Sátor váz és kellékek súlya~55 kg
* A Magyar Honvédség sátor építési szakutasítása alapján. Az adatok 1db sátor készletre értendők.
A 63M katonai sátor szerkezet (váz) rajza | katonaisator.hu
A 63M katonai sátor szerkezet (váz) rajza | katonaisator.hu

Egyetlen 63M sátor készlet (ez a legkisebb, önállóan felépíthető sátor-egység) nettó területe 5 m x 3.4 m, azaz kb. 17 m². A sátor készlet elsősorban a mélységi méret irányába (további 63M sátor készletek sorba fűzésével) tetszőleges számban toldható az eredeti funkciók és tulajdonságok 100% -ának megtartása mellett. Például három sátor összetoldásával egy téglalapot kapunk alapterületként, melynek rövidebb oldala 5 m, míg a hosszabbik oldal ~11 m hosszú lesz.

Az építés során a 63M katonai sátor falainak szinte bármelyike elhagyható (vagy legalábbis felhajtható), esetleg további elválasztó ponyvákkal, függönnyel a belső tér tagolható – ahogy az adott feladat megkívánja.

12 db 63M sátor készlet összetoldásával készült sátor | katonaisator.hu
12 db 63M sátor készlet összetoldásával készült sátor | katonaisator.hu

A sátor által elfoglalt terület kiszámításakor a rögzítés helyigényét is figyelembe kell venni, amely oldalanként további (min.) 0.7 m! (alapvető szabály: a szélesebben rögzített sátor stabilabb) A talajhoz rögzítés két rétegű nylon zsinórokkal és (kötöttebb talaj esetén) 28 cm hosszú acél cövekekkel történik.

Mennyi hely van, mi fér el egy készlet 63M katonai sátor alatt?

Ahogy feljebb is olvashattad, a sátor alapterülete 17 m². Bár ekkora területre sok minden bezsúfolható, a legtöbb esetben kényelmi szempontokat is figyelembe kell venni a belső tér kialakítása során. Amennyiben lesznek ilyenek, a sátor alatt elhelyezett bútorokat a használathoz meg kell tudni közelíteni, valamint a komfort érzéshez minden használónak, lakónak szüksége lesz némi élettérre.

A sátor szükséges / optimális méretének kiszámításához az alábbi képleteket alkalmazd:

  • Általánosan: személyenként 1 m²
  • Ültetés sörpad-készleteken: 12 fő (2 db sörpad-garnitúra) / 17 m² sátor készlet
  • Fekvőhelyek száma: max. 6 db* (tábori, szimpla, vagy 2 szintes emeletes ágy / 17 m² sátor készlet

Vagy 8 db polifoam-matrac

Minden egyéb esetben a sátor alatt folytatott tevékenység jellege,
illetve az ehhez alkalmazott bútorok és -eszközök mérete legyen az irányadó.

Katonai sátor párhuzamos építése

(Vég)szükség esetén a 63M katonai sátor a szélességi méret felé is – a sorok párhuzamosan építésével – kiterjeszthető. Ez egy kifejezetten impozáns konstrukció, azonban mindig felveti az esővíz hatékony elvezetésének problémáját. Párhuzamos fűzés esetén az eredeti vászon ponyva alkalmazása mellett erre nincs sem “hivatalos”, sem a napi gyakorlatban bevált módszer.

12 db 63M katonai sátor készlet párhuzamos építéssel | katonaisator.hu
12 db 63M katonai sátor készlet párhuzamos építéssel | katonaisator.hu

Sokan próbálkoztak már a szerkezet “megerőszakolásával”. Ezek a kreatív megoldások becsülendők, de egytől-egyig kompromisszummal járnak és jelentősen megnövelik a sátor építés és -bontás időtartamát.

A 63M katonai sátor ponyva teteje és oldalfalai megbonthatatlan egységet alkotnak. Mivel az oldalponyva nem leválasztható, azt a párhuzamos építés során is csak felhajtani, feltekerni lehet.

Emiatt az esővíz nem, vagy csak kis mértékben képes lefolyni, az a tető felület mélyedéseiben gyűlik össze, akár hatalmas bugyrokat alkotva két alátámasztás (láb) között. Érdemes elfogadni, hogy ezzel az építési móddal egy nagyobb eső igen komoly gondot okozhat; a beázás mellett – különösen extrém víztömeg következtében – a sátor stabilitása is veszélybe kerülhet.

Mellesleg ezeket a gyengeségeket a 63M katonai sátor újabb fejlesztéseiben már orvosolták. Az átlapolással egymásba cippzárazható sátor ponyvák már sokkal alkalmasabbak a párhuzamos fűzésekhez, mint az eredeti modellek.

12 db 63M katonai sátor készlet párhuzamos építéssel | katonaisator.hu
12 db 63M katonai sátor készlet párhuzamos építéssel | katonaisator.hu

63M katonai sátor és a biztonság

A 63M katonai sátor szerkezete fém, következésképpen vezeti az elektromos áramot. Erre fokozottan ügyelni kell a sátorba telepített hálózati áram (világítás, csatlakozó aljazatok) esetében, de esős, zivataros időben egyaránt. Az átnedvesedett sátor ponyva a fém vázon megfelelő, szakszerű előkészítés nélkül komoly veszélyforrás lehet az áramütések, villámcsapás okozta sérülések tekintetében.

A belügyminiszter 54/2014. (XII. 5.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról:
Az eredeti és teljes szövegért kattintson ide. (hatályba lépett: 2015. március 5.)

143. § (1) Villámvédelmet kell kialakítani azoknál az ideiglenes építményeknél, felvonulási és építési területek építményeinél, amelyeknél az építmény fennállási ideje április 1. és október 31. közötti időszak bármely napjára esik.

(3) Ideiglenes építmények villámvédelmének biztosítására üzemeltetési, használati vagy munkautasítást kell készíteni.

Fontos! A 63M katonai sátor polgári felhasználásban (az eredeti, a Magyar Honvédség által gondozott dokumentációk híján) a fenti szabályoknak csak abban az esetben felel meg, ha az építtető a megfelelő kialakításokat és dokumentációkat saját érdekkörében elkészíti, illetve elkészítteti.

Amennyiben a 63M katonai sátrat közösségi rendezvényen alkalmaznád, feltétlenül kérd számon az építőn (szolgáltatón, tulajdonoson, stb.) a dokumentáció meglétét!